Hayalim Bi' Çiftlik

Tarih: Çiftlikat-ı Hümayunlar

Padişah çiftliklerinin fotoğraflı tarihi…

Karacabey Harası, İzmir oto yolunun bir kaç önemli sembolünden biridir. Kilometrelerce süren padoklar ve ahırlardan oluşan bir mücevher… Aynı zamanda “çiftlikat-i hümayun”ların en önemlilerinden biri…

Çiftlikat-ı Hümayun’lar Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna kadar uzanan padişah/saray çiftliklerinin genel adıdır.

TİGEM’in ( Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ) Nisan 2016’da açıkladığı verilere göre; Türkiye’de çiftlikat-i hümayun adı altında kurulmuş ve halen varlığını sürdüren 3 işletme bulunuyor. Osmanlının ilk zamanlarından bu yana atçılık faaliyetlerine devam eden Bursa/Karacabey, Malatya/Sultansuyu ve Eskişehir/Anadolu çiftliklerinde toplam 1.285 baş hayvan yer alıyor.

Bir zamanlarsa, orduya ve saraya hizmet eden bu çiftlikler, imparatorluğun sınırları kadar genişti. Öyle ki, Yıldız Sarayı’ndan çıkan ve TBMM arşivinde yer alan ciltlerde, Bağdat’taki “padişah çiftlikleri”nin fotoğrafları bile yer almaktadır.

Bu fotoğraflar Kütahya, Malatya, Adana ve Bağdat’ta bulunan çiftlikat-i hümayun’lara ait.

ciftlikatihumayun1

Çiftlikat-ı Hümayun’lar Osmanlı sarayının at ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuştur. Ancak zaman içinde büyük devlet çiftliklerinin tamamına verilen ad olmuştur.

ciftlikatihumayun2

Atçılığın yanında büyük baş hayvancılık ve tarım da yapılmıştır.

ciftlikatihumayun3

Bu çiftlikler, Cumhuriyet ile birlikte Ziraat Vekaleti’ne devrolmuştur.

ciftlikatihumayun4 ciftlikatihumayun5 ciftlikatihumayun6 ciftlikatihumayun7 ciftlikatihumayun8 ciftlikatihumayun9 ciftlikatihumayun10 ciftlikatihumayun11 ciftlikatihumayun12 ciftlikatihumayun14

Fotoğraf kaynağı: http://acikerisim.tbmm.gov.tr:8080/xmlui/handle/11543/2261

Bir Soru Sorun

yorum

Son aktif üyeler

Şu an yakınlarda aktif olan üye yok

Üyeler

Henüz kimse kayıt olmamış!

Çevrimiçi kişiler

Şu an çevrimiçi kullanıcı yok